Мәзір

Алматы ашытқы зауыты: 2023 жылдың қорытындысы

26.04.2024
Алматы ашытқы зауыты: 2023 жылдың қорытындысы

World of NAN редакциясының сарапшысы Қазақстандағы жалғыз нан ашытқысын өндіруші – Алматы ашытқы зауытының (бұдан әрі – «ААЗ») қызметіне талдау жүргізді.

Зауыттың өзі сонау кеңес заманында салынып, жұмысын жалғастырып келеді. Зауыт нарықтық экономикаға көшкеннен кейін жекешелендіру кезеңінен сәтті өткен көрінеді, өйткені қазіргі уақытта 156 акционері бар. Олардың көпшілігі компанияның қызметкерлері немесе бұрынғы жұмысшылары деп жорамалдаймыз, сол арқылы компанияның пайдасынан дивидендтер алады.

AАЗ қаншалықты табысты? 2018-2021 жылдар кезеңінде компанияның қаржылық көрсеткіштері айтарлықтай жақсарды. Тек ашытқы сатудан тұратын кіріс 2023 жылы 2 миллиард теңгеге жетті, бұл 2022 жылғы көрсеткішпен бірдей және өткен жылдарғы көрсеткіштермен салыстырғанда шамамен екі есе көп. 2023 жылы операциялық пайда 93 миллион теңгеге, таза пайда 54 миллион теңгеге жетті, бұл 2022 жылға дейінгі көрсеткіштерден бірнеше есе аз.

Жалпы, ААЗ-дың бизнес маржасы шағын. Бұл Қазақстанға ашытқы импортының көптігінен болса керек. 2023 жылы шамамен 4 млрд теңгеге ашытқы әкелінген (негізінен Ресей Федерациясынан), бұл сатылған ААЗ өнімдерінің құнынан екі есе жоғары. Біз шамамен 1 миллиард теңгенің ашытқысын экспорттағанымызды ескерсек, жалғыз қазақстандық өндірушінің нарықтағы үлесі 20 пайыз шамасында болуы әбден мүмкін.

Кәсіпорын кейінгі үш жылда қарызын аздап өсірді. Осыған дейін қарыз көлемі 200-300 миллион теңге шамасында болса, қазір 500 миллион теңге шамасында. Қарыз РБК Банктен өте төмен мөлшерлемемен алынған: жылына шамамен 6%, пайыздық төлемдерді қарасақ, шамамен 30 миллион теңгені құраған. 2022 жылға арналған қаржылық көрсеткіштердің жақсаруы аясында компания акционерлерге 23 миллион теңге көлемінде дивидент төледі, бұл кем дегенде 2016 жылдан бергі рекордтық көрсеткіш. Акционерлер де осы жылы жақсы дивидендтер күтетін болар.


Смотрите больше интересных агроновостей Казахстана на нашем канале telegram, узнавайте о важных событиях в facebook и подписывайтесь на youtube канал и instagram.

Обсуждение

0 коментарии