Сектордағы макарон бұйымдарының өндірісі бірден 13%-ға төмендеді, ал бағалар, керісінше, өсті. Ағымдағы жылдың қаңтар-тамыз айларында Қазақстанда 100,8 мың тонна макарон, кеспе, кускус және басқа да ұн өнімдері өндірілді, бұл өткен жылмен салыстырғанда 13,3%-ға аз, деп хабарлайды Energyprom-ға сілтеме жасап World of NAN.
Өңірлік бөліністе өндіріс көлемі бойынша секторда Шымкент көш бастап тұр: 17,8 мың тонна, жылына минус 16,3%. Сондай-ақ, көшбасшылар үштігіне Астана (16,7 мың тонна, минус 19,2%) және Батыс Қазақстан облысы (15,1 мың тонна, минус 1,3%) кірді.
Жалпы, 2020 жылы елімізде 179,3 мың тонна макарон өнімдері өндірілді - өткен жылмен салыстырғанда 6,2%-ға артық.
2021 жылғы қаңтар-шілде қорытындылары бойынша отандық компаниялар макарон өнімдеріне сұранысты (ішкі нарықта өткізу плюс экспорт) бір жыл бұрынғы 84,7%-ға қарағанда 82,3%-ға қамтамасыз етті. Импорт үлесіне тиісінше ресурстардың 17,7% келді. Елге 18,9 мың тонна өнім әкелінді, бұл өткен жылмен салыстырғанда 2,2%-ға көп.
Ішкі нарықта сату бір жылда 20,5% -ға, 71,3 мың тоннаға дейін қысқарды. Сонымен қатар, экспорт 11,9% - ға, 35 мың тоннаға дейін өсті.
Ағымдағы жылдың тамыз айының қорытындысы бойынша макарон өнімдерінің бағасы бір айда 1,3% – ға және бір жылда 11,1% - ға өсті. Жылдық динамикада бағаның өсуін Атырау (22% - ға), Қызылорда (18,4% - ға) және Қарағанды (17,5% - ға) облыстарының тұрғындары қатты сезінді.
Макарон өнімдерінің ішінде жылдық динамикада кеспе 12,4%-ға, спагетти 11,5%-ға, вермишель 10,9%-ға, мүйізше макарон 10,7%-ға қымбаттады.
Қыркүйек айында еліміздің базарлары мен дүкендерінен 782 теңгеге, вермишель – 374 теңгеге, рожки – 361 теңгеге сатып алуға болады.
Мамандар өнімнің қымбаттауын шикізат бағасының өсуімен байланыстырады. Биылғы құрғақшылықтың салдарынан отандық фермерлер бидайдан аз өнім алды. Ал нарықтағы сұраныс бұрынғы деңгейде қалды.
Смотрите больше интересных агроновостей Казахстана на нашем канале telegram, узнавайте о важных событиях в facebook и подписывайтесь на youtube канал и instagram.
Обсуждение