Құрғақшылық, жаһандық ысыну және жоғары CO2 деңгейі бидайдың жеткілікті өнімі туралы алаңдаушылық тудырады. Испан ғалымдары қарақұмықтың мұндай экстремалды жағдайларға әлдеқайда жақсы шыдайтынын дәлелдеді. Бұл жөнінде World of NAN порталы Environmental and Experimental Botany басылымына сілтеме жасай отырып хабарлайды.
Болашақта ауылшаруашылық дақылдары құрғақшылықтың ұзақ және ауыр кезеңдеріне, сондай-ақ СО2 және температураның жоғары деңгейіне төтеп беруі керек. Бұл жағдайлар дәстүрлі дәндерге зиян келтіреді. Ал келешекте оларды дәнді дақылдармен алмастыруды жоспарлап отыр: қарақұмық, құмай, орылған және т.б.
Тәжірибе барысында зерттеушілер қарақұмықтың болашақ өзгерістерге ең төзімді түр екенін дәлелдеді. Ғалымдар өсу камерасында және бақыланатын температура, CO2 және құрғақшылық жағдайында өсімдіктердің екі түрін өсірді.
«Өсімдіктердің әртүрлі физиологиялық көрсеткіштерін сараптау кезінде қарақұмықтың бидайға дәнді дақыл ретінде балама болу мүмкіндігі бар екені анықталды. СО2 жоғары деңгейде және температурада, тіпті құрғақшылық болмаса да, кейбір бидай параметрлері қазірдің өзінде нашарлайды: бидайдың өсуі шектелген. Ал қарақұмықта мұндай байқалмады. Сондай-ақ қарақұмықтың фотосинтез деңгейі жоғарылайды, ал бидайдың деңгейі төмендейді. Тұтастай алғанда, қарақұмық бидаймен салыстырғанда климаттық стреске жақсы жауап беретіні анықталды», - деді ғалым Хавьер Саймон.
Смотрите больше интересных агроновостей Казахстана на нашем канале telegram, узнавайте о важных событиях в facebook и подписывайтесь на youtube канал и instagram.
Обсуждение